Cosplay, eli, miksi nuo ihmiset pukeutuvat niin hassusti?

Viimeisen parin viikon aikana lehdissä, telkkarissa ja netissä on näkynyt tavallista enemmän hassusti pukeutuvia ihmisiä. En nyt puhu terroristeista enkä joulupukeista, vaan cosplaysta. Ihkaensimmäiset cosplayn suomenmestaruuskisat järjestettiin Helsingin Kulttuuriareena Gloriassa lauantaina 14.11. ja ne näytettiin suorana Yle Teemalla sekä Areenassa, josta kisan voi katsoa vielä parin päivän ajan.

csm

Cosvision ry: tähtiinkirjoitetut ompeleet (cosplayn SM-kisojen logo)

Sana ”cosplay” on lyhenne sanoista costume play eli pukuleikki. Harrastuksen suomenkieliseksi nimitykseksi on vakiintumassa pukuilu. Cosplayssa harrastajat pukeutuvat hahmoiksi, jotka voivat olla elokuvista, peleistä, sarjakuvista, tai vaikka oikeasta elämästäkin. Pukuja voi ostaa myös valmiina, mutta suomalaiseen cosplay-harrastukseen ja siinä kisaamiseen liittyy olennaisena osana niiden tekeminen itse alusta loppuun. Suomenmestaruuskisojen yksilösarjan voittanut Helena Alajärvi (taiteilijanimeltään Hellu Cosplay) kertoo tehneensä voittopukua sata tuntia kolmen kuukauden aikana – eikä siihen ole edes laskettu lavaesityksen suunnittelua ja harjoittelua! (Usein toistetun cosplay-piirien viisauden mukaan: ”Cosplay ilman tuskaa on teeskentelyä.”)

Kuvat: Mialiina Cosplay Photography, cosplayn SM-kisojen voittajat 2015

Suomenmestaruuskisat olivat ehkä ensimmäiset, mutta cosplay-kisoja Suomessa järjestetään useita vuosittain eri tapahtumien yhteydessä. Ainoa pelkästään cosplay-harrastukseen keskittyvä tapahtuma maassa on Cosvision, mutta kisoja järjestetään myös anime-, peli- ja popkulttuuritapahtumissa. Lahdessakin cosplay näkyy myös katukuvassa ainakin kahdesti vuodessa, Sibeliustalolla järjestettävien Desucon- ja Desucon Frostbite -animetapahtumien aikana. Ympäri satamaa levittäytyvät pikachut, ninjat ja taikatytöt alkavat olla jo vanha juttu täällä, vaikka tapahtuman aloittaessa useampikin hieraisi silmiään…

Ollenkaan kaikki cosplayaajat eivät osallistu kisoihin, vaan monet tekevät asuja vain hengatakseen tapahtumissa tai ottaakseen valokuvia.

Kuka tätä oikein harrastaa?

Puhtaalla mutu-tuntumalla sanoisin, että tyypillinen cosplay-harrastaja on 12-30-vuotias ja naispuoleinen. Miehet ovat harrastuksessa vähemmistö, mutta kyllä heitäkin löytyy enemmän kuin yhden käden sormilla laskettava määrä. Cosplayta harrastavalta mieheltä eivät ainakaan naiset lopu, jos on siihen suuntaan kallellaan (vinkki, vinkki). Mitään ala- tai yläikärajaa harrastukseen ole ja se, että on työssäkäynti-ikäinen ja omavarainen voi helpottaa kummasti rahojen riittämistä kaikkiin asuihin ja matkoihin.

Vanhana larppaajana sitä on itsekin tullut kerran tai pari vedettyä cosplay-asu niskaan. Vuoden 2010 Desuconiin siskon kanssa tehdystä paricosplaysta (jonka asuista rehellisyyden nimissä 80% teki sisko) on jäänyt kuvallisia todisteitakin.

Kuvat: Cosplay Finland Tourin kuvauspalvelu, Veera Kontiokari

Puhtoinen blondi Liisa ja vähän vinksahtanut brunette Alice tehtiin Disneyn Liisa Ihmemaassa -elokuvaan ja American McGee’s Alice -videopeliin löyhästi perustuen. Yleensä cosplayssa pyritään tarkkaan yhdennäköisyyteen alkuperäisen kanssa, mutta vapaamuotoisemminkin voi tehdä. Monesti tapahtumissa näkee myös genderbendattuja (vastakkaista sukupuolta kuin alkuperäinen) hahmoja ja itse suunniteltuja asuja olemassaoleville hahmoille.

Kaipaatko lisää kuvia cosplaysta? Cosplay Finland Tour -yhteisö on jo vuosien ajan järjestänyt suomalaisissa tapahtumissa kuvauspalvelua, jossa ylläolevat Liisa-kuvatkin on otettu, sekä tapahtuman yleiskuvausta. Suomen conien pukuloistoa jopa vuodesta 2004 alkaen voi selata Anikin kuva-arkistossa.

Kirjastosta apua ja oppia

Eivätkö käsityöt ole omaa alaasi? Eikö asuihin löydy kaavoja? Pitäisikö jonkun hahmon koruja väkertää itse metallista? Ei hätää. Internetin ihmemaasta löytyy runsaasti oppaita cosplayasujen ja -proppien tekemiseen. Erinomaista perusapua kaikenlaisiin käsitöihin saat myös täältäkirjastosta, samoin valtavan määrän kaavoja erilaisiin vaatteisiin. Pääkirjaston nuortentilassa on käsityöoppaita niin ompeluun, neulomiseen kuin korujen tekemiseen. Nuorten kokoelma on melko pieni, mutta aikuistenosaston luokasta 65 löytyykin sitten hyllykaupalla kirjoja ja lehtiä eri käsitöihin. (Erityisen hyvä kirja kaavojen suunnitteluun on Joka tyypin kaavakirja, jossa on peruskaavat ja niiden muokkausohjeita joka lähtöön.) Ja jos käsityöhyllykään ei riitä, on kirjaston e-lehtikokoelmissa ulkomaankielisiä käsityölehtiä.

Koska cosplay on moni- ja poikkitaiteellinen harrastus, hyödyllistä materiaalia löytyy kirjastosta muualtakin kuin käsityöhyllystä. Cosplayta esitteleviä valokuvateoksia löydät nuortentilasta. Valokuvauksen luokasta (75.7) puolestaan löytyy valokuvaamisoppaiden lisäksi kirjoja mallin asennoista ja poseeraamisesta. Kauneudenhoidon luokka (59.31) taas opastaa meikkaamiseen ja kampauksiin, ja teatteritaiteen ja -tekniikan luokka (77.11) auttaa maskeerauksen, peruukkien ja lavaesiintymisen kanssa.

Toki myös inspiraatiota hahmon valintaan saa kirjaston sarjakuva- ja pelikokoelmista. Jotkin kirjastot tarjoavat asiakkaiden käyttöön jopa ompelukoneita, koska ei sitäkään kaikilla ole kotona. Tällaista palvelua Lahdessa ei ainakaan vielä ole, mutta media- ja musiikkiosaston 3D-tulostin voisi olla avuksi asun pienten osien kanssa – valmiita 3D-malleja hakusanalla ”cosplay” löytyy Thingiverse-sivustolta jo satoja.

Ei siis muuta kuin hahmo valintaan, asu kokoon ja baanalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s