Katmandu- taivaan peili

katmandu_taivaan_peili

Katsoin sateisena sunnuntaina pari päivää sitten hätkähdyttävän elokuvan nimeltä Katmandu – taivaan peili. Elokuva kiinnosti  minua erityisesti siksi, että olen seurannut viime kuukausien ajan lehdistä ja netistä Nepalin toipumista huhtikuisesta maanjäristyksestä.

Elokuvassa nuori espanjalainen nainen Laia (näyttelijä Verónica Echegui) haluaa jättää elämänsä Barcelonassa ja muuttaa Katmanduun työskennelläkseen paikallisessa koulussa. Opettajan työ on Laian kutsumusammatti, mutta Nepalin kulttuuriset perinteet vaikeuttavat hänen työtään ja aiheuttavat henkisiä ristiriitoja. Raskaiden vastoinkäymisten ja vaikeuksien keskellä Laia kuitenkin etenee päättäväisesti kohti päämääräänsä – koulutuksen tarjoamista myös Katmandun köyhimmille lapsille. Hän kohtaa nepalilaisissa ihmisissä paljon ystävällisyyttä ja rakkautta, mikä antaa hänelle voimaa jatkaa eteenpäin. Pikkuhiljaa Laia löytää oman paikkansa – kotinsa – Nepalin taivaan alta. Nepalin avara sininen taivas, Patanin ja Bhaktapurin keskiaikaiset korttelit sekä Katmandun vuoristomaisemat toimivatkin koko tarinan vahvoina taustoina.

Elokuva on hyvin ajankohtainen, sillä Nepal ei ole läheskään selvinnyt vain muutaman kuukauden takaisesta maanjäristyksestä. Etenkin maan köyhimmille ihmisille ja lapsille tilanne on vaikea, kun kaikki mitä on saavutettu ja rakennettu on tuhoutunut ja rahaa esimerkiksi koulujen uudisrakentamiseen ei ole. Nepal on ollut Suomen kehitysyhteistyön kohdemaa jo vuodesta 1983 lähtien. Suomen Kathmandun suurlähetystön mukaan vuonna 2013 useat kansalaisjärjestöt toteuttivat kehistysapuhankkeita Nepalissa. Näillä maassa jo toimivilla järjestöillä on hyvät mahdollisuudet yhteistyöverkostonsa ja usein myös omien työntekijöittensä välityksellä toimittaa maanjäristyksen jälkeistä hätä- ja jälleenrakennusapua Nepaliin tehokkaasti. Mutta nepalilaisten ihmisten elämän jälleenrakennus on vasta alussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s