Voiko peilikuvaansa muuttaa?

Kirjastoon saadaan aina säännöllisin väliajoin viikoksi TET-jaksolaisia. Seuraavan vinkin lukuviikolle aika rankasta aiheesta onkin kirjoittanut kahdeksasluokkalainen Marica:

112 vihaan itseäni on Linnea Parkkosen kirjoittama nuorten romaani syömishäiriöstä ja nuorten kohtaamista sosiaalisista ongelmista.

15-vuotiaan Lillin elämä ei ole mitenkään hohdokasta, ulkonäköpaineet painavat mielessä eikä pelikuva tunnu miellyttävän millään. Isän alkoholismin piilotteleminen luo ylimääräisen stressin ja hautaa pelkoa mielen perukoille. Arvosanojakin pitäisi kohottaa lukiota varten, mutta siihen tarvittavaa motivaatiota on vaikea löytää.

Lilli katsoo kadehtivasti ylöspäin luokkansa muita tyttöjä, varsinkin pitkää hoikkaa ja fiksua Daniellaa joka tuntuu onnistuvan kaikessa paremmin. Lopulta Lilli päättää, ettei alennu enää kakkoseksi, vaan muuttuu kauniiksi ja laihaksi.. Syömisen välttely tekee tiukkaa, ja kätkee Lillin valheiden verhon taakse. Lilli ei itse ymmärrä ongelmaansa, yrittää vain päästä ylimääräisestä eroon. Sisko on tässä välissä jo huomannut, ja alkaa patistaa Lilliä syömään. Lilli ahdistuu näistä vaatimuksista, ei hän halua muuttua takaisin lihavaksi Löllöksi. Juostessaan koulun coopperia, hän vetää itsensä äärirajoille ja pyörtyy kentälle. Tämän johdosta, hän pääsee lastensairaalan syömishäiriö klinikalle. Toipumisessa menee kauan ja vaikka Lilli kuinka haluaisi, hän ei pääse anoreksiasta koskaan täysin eroon.

Kirjassa sulaudutaan hyvin anorektisen teinin elämään. Äärimmäistä anoreksiaa kuvaavassa kirjassa keskitytään paljon Lillin elämään. Kirjassa tuodaan esiin myös hyvin anorektisen lähiomaisten tunteita, ja kuinka syömishäiriö koskee koko perhettä. Kirjassa saatetaan kuvata syömishäiriötä melko raa’asti, ja se on hyvin keskeinen osa koko kirjaa. Ihan nuorimmille lukijoille kirja ei välttämättä ole sopiva, mutta nuorille se on varsin opettavainen ja kiinnostava tarina.

112vihaanitseäni

Nuorten kirjasto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s